CATV

Furnizori

Best television and internet production technology conceptTeleviziunea prin cablu (CATV) este un sistem de difuzare a unor programe TV, radio FM şi a altor servicii pentru consumatori, cu ajutorul semnalelor de radio-frecvenţă, transmise spre aparatele de recepţie prin intermediul unei reţele fixe realizată cu fibră optică sau cu cablu coaxial. Televiziunea prin cablu a apărut în paralel cu televiziunea tradiţională transmisa terestru in regim analog sau digital , si cu televiziunea receptionata via satelit.

O reţea CATV constă dintr-un terminal principal, unde toate semnalele sunt recepţionate şi, neţinînd cont de sursa lor, FDM-ul (frequency-division multiplexing) este aplicat, amplificat şi distribuit către reţeaua de cablu. Din punct de vedere tehnic, o reţea CATV modernă presupune distribuirea unui număr de canale de televiziune recepţionate şi mixate într-o locaţie centrală, spre abonaţii unei comunităţi, prin intermediul unei reţele ramificate realizată cu fibre optice şi/sau cu cabluri coaxiale. Sunt utilizate de asemenea amplificatoare de bandă largă. Începând cu sfârşitul anilor `90, arhitectura CATV cea mai performantă poartă denumirea „Hybrid fiber coaxial network”, ceea ce înseamnă că o reţea CATV modernă foloseşte şi fibră optică şi cablu coaxial.

CATV (Cable Television System) este una din cele mai noi tehnologii la nivel mondial, care poate furniza un suport viabil pentru o gama larga de nevoi, inclusiv desfăşurarea procesului educaţional la distanţă în mod corespunzător cu necesităţile profesorilor şi ale studenţilor.
Iniţial, CATV a fost creat ca un mediu unidirecţional pentru transmiterea programelor TV unui număr maxim de abonaţi, la cel mai mic cost posibil. Difuzarea televiziunii analogice prin cablu este realizată printr-o transmisie de bandă largă. În acest caz, un echipament terminal de linie plasat la un capăt al reţelei CATV, transmite un număr de programe TV pe acelaşi cablu la care sunt conectate receptoarele TV ale abonaţilor. La început transmisia a fost unidirecţională, făcând posibilă utilizarea amplificatoarelor.

Transformarea reţelei de cablu CATV şi într-o reţea de acces la Internet a fost posibilă prin împarţirea benzii de frecvenţe a unui singur cablu în două părţi:

  • banda de frecvenţe joase folosite pentru transmisia înapoi spre echipamentul de linie („upstream”);
  • banda frecvenţelor înalte folosită pentru transmisia înainte („downstream”) de la echipamentul de linie spre receptoarele TV ale abonaţilor.

Astfel reţeaua CATV a evoluat de la o retea analogica unidirecţională într-o reţea digitala bidirecţională, ca urmare a dezvoltarii tehnologiilor. Avantajele fata de tehnologiile vechi sunt evidente atat la nivel de infrastructura (impachetarea unui volum de informatie semnificativ mai mare in acelasi ecart de frecvente, parametri functionali net imbunatatiti) cat si la nivel de utilizator final (care acum beneficiaza de un pachet de servicii complex si extins fata de serviciile initiale ale acestui tip de retea).

O retea CATV moderna este compusa din:

  • Reteaua centrala. Aceste echipamente asigura receptia ,cumularea si procesarea semnalelor analogice si digitale ce urmeaza a fi impachetate si transmise catre utilizatorul final.

Aceste echipamente pot fi antene si receptoare satelit, antene pentru receptie analogica a programelor de televiziune si radio emise terestru si antene DVB pentru receptia pachetelor de programe emise terestru in format digital.

Tot la nivelul echipamentelor centrale se regasesc si echipamentele specifice unei retele structurate care asigura interfatarea cu furnizori de servicii internet spre distributia ulterioara  catre abonati.

Semnalele astfel obtinute sunt ulterior uniformizate ca parametri functionali si de calitate semnal, impachetate, multiplexate si modulate pe frecventele specifice canalelor CATV analog si digital.

  • Reteaua primara de distributie (backbone) asigura transportul pachetului de semnale si servicii in teritoriu. In prezent aceasta retea primara este realizata folosind noduri de fibra optica.
  • Reteaua secundara de distributie catre abonati asigura transportul intre reteaua primara si utilizator. In general aceasta retea este structurata pe cabluri coaxiale si UTP, avand ca elemente active amplificatoare de linie cu banda larga si cale de intoarcere (pentru a permite transferul bidirectional de informatii).
  • Reteaua de abonat asigura distributia semnalelor si serviciilor la nivelul utilizatorului, alaturi de echipamente ce permit utilizatorului accesarea pachetului de servicii platit (receptoare digitate, routere, carduri decodare servicii preplatite).